
Navigaţia interioară reprezintă o modalitate de transport ecologică şi de viitor. Din moment ce transporturile se efectuează dincolo de graniţele naţionale, convenţiile internaţionale asigură operarea fără impedimente a navelor de-a lungul căilor navigabile şi contribuie la armonizarea legislaţiei naţionale.
În afara problemelor asociate căilor navigabile, cerinţelor tehnice pentru nave şi regulamentelor aplicabile transportului de mărfuri periculoase şi managementul deşeurilor generate de nave se va face conform unor proceduri armonizate şi actualizate. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte o Convenţie internaţională pentru administrarea deşeurilor de-a lungul Dunării, aceasta lipseşte.
Conform activităţilor desfăşurate în cadrul proiectului WANDA (www.wandaproject.eu), scopul principal al CO-WANDA este de a demara lucrările preliminare pentru elaborarea unui tratat cu valoare legală care va include liniile directoare pentru managementul deşeurilor de la nave.
Susţinerea autorităţilor naţionale şi internaţionale, a stakeholderilor şi liderilor de opinie reprezintă cheia pentru implementarea cu succes a activităţilor de cooperare internaţională. În realitate, armonizarea şi adaptarea sistemelor vor reduce riscul deversărilor ilegale de deşeuri generate de nave şi astfel se va contribui la protecţia ecosistemelor Dunării şi la utilizarea durabilă a resurselor în regiunea Dunării pentru generaţiile viitoare.